Włoskie śniadanie

itala8Każda osoba, która decyduje się na życie i pracę we Włoszech musi również dostosować się do tamtejszego stylu życia, który jest bardzo często zupełnie różny od tego, który znamy w Polsce. Faktem bowiem jest, że emigracja do Włoch nie jest łatwa i wiele spraw i zwyczajów może początkowo wydawać się bardzo dziwnych. Pierwszym zderzeniem z włoską rzeczywistością może być śniadanie. Już małe dzieci w polskim przedszkolu uczą się, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia i powinno być bardzo pożywne i treściwe. Włosi wydają się nie znać tej zasady, a ich poranny posiłek przypomina bardziej nasz podwieczorek. Śniadanie po włosku to łyk mocnej kawy espresso oraz słodki rogalik czy ciasteczko. Co ciekawe, zazwyczaj śniadania, szczególnie w dni wolne od pracy je się w barach czy kawiarniach i są one jedną z wielu okazji do spotkań ze znajomymi czy dalszą rodziną. W tych pierwszych śniadanie je się zazwyczaj na stojąco, natomiast drugie pozwalają na dłużą celebrację smakowania ciastka i pysznego cappuccino. W każdym włoskim domu znajduje się kawiarka, która nie została zastąpiona nawet przez najbardziej luksusowe ekspresy do kawy. W domowych warunkach, Włosi na śniadanie zamiast rogalików często wybierają tosty z masłem czekoladowym lub płatki z mlekiem. Jak pokazuje doświadczenie wielu Polaków bardzo trudno jest im przestawić się na takie śniadania i zrezygnować z ulubionej jajecznicy czy parówki na ciepło. Fenomenem jest to, że Włosi jedząc obfite kolacje nie mają problemów z nadwagą.

2 thoughts on “Włoskie śniadanie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *