Makaronowy zawrót głowy, czyli co jeść we Włoszech?

itala9Podejmując decyzje, tak zmieniamy otoczenie i podejmujemy prace na południu Europy musimy liczyć się z tym, że życie we Włoszech przyjmuje inne barwy, niż te, które znamy z polskich realiów. Tym co różni te dwa światy to między innymi kuchnia. Włoska kuchnia to przede wszystkim różnego rodzaju makarony, które, co Polakowi może wydawać się bardzo dziwne, spożywane są zamiast zupy. I co ciekawe nikt nie narzeka na brak różnorodności pożywanie, bo przecież makarony są różne np. spaghetti, czy cannelonni, a poza tym różne są dodatki. Aby wzbogacić smak dania podaje się go z oliwą z oliwek, czosnkiem itd. Co ciekawe, włoskie pani domu bardzo dbają o to, żeby konkretny makaron, o określonym kształcie, dopasować do konkretnej potrawy. Każdy z makaronów ma swoją nazwę, a jest ich ponad 100, a gdy już brakuje pomysłu, dopisuje się do danej nazwy numer. Jednym z bardziej popularnych makaronów we Włoszech jest penne, który charakteryzuje się ukośnym ścięciem pióra. Bardzo popularne jest także wspomniane wcześniej spaghetti, które w wolnym tłumaczeniu oznacza małe sznurki, To makaron pochodzący z Nepalu. Początkowo nitki makarony miały nawet pół metra długości, jednak ze względów praktycznych skrócono je. Włosi lubią także makarony nadziewane, takie jak ravioli czy tortellini. Zazwyczaj maja one formę małych kwadracików lub uszek, podaje się je z sosami lub ze śmietaną. Przysmakiem każdej gospodyni jest lasagne, która podawana jest przede wszystkim w warunkach domowych i raczej rzadko serwuje się ja w restauracjach.

One thought on “Makaronowy zawrót głowy, czyli co jeść we Włoszech?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *