Letni wyjazd sezonowy

serwisant3Większość osób która wyjeżdża latem do pracy za granice wybiera kurorty turystyczne zaciągając się do pracy w gastronomii lub hotelarstwie, tymczasem lato to również sezon na rozmaite zbiory w rolnictwie, sadownictwie. Praca we Włoszech to głównie praca przy zbiorze winogron, ale również przy zbiorach pomidorów, mandarynek na południu kraju czy ziół na północy. W zależności od osobistych preferencji możemy wybierać zatrudnienie w danej dziedzinie. Zazwyczaj pracodawcy nie wymagają posiadania umiejętności szczególnych do tego typu prac ani doświadczenia, czy kwalifikacji. Wystarczy chęć do pracy, motywacja i dyspozycyjność w określonym terminie. Proponowane stawki zazwyczaj są zadowalające, zważywszy iż pracodawca zapewnia lokum, a często także dopłaty do wyżywienia. Jeśli chodzi o znajomość języka włoskiego to zawsze jest to dodatkowy atut, niemniej przyjmowane są osoby bez znajomości włoskiego. Często załoga jest mocno zróżnicowana. W takiej pracy spotkać można i Czechów i Węgrów jak też Ukraińców, czy Rumunów. To ciekawe doświadczenie pracownicze, zwłaszcza jeśli nigdy nie pracowaliśmy ani na roli ani przy winobraniu. Można się wiele nauczyć,a le również nawiązać wiele relacji międzyludzkich, zbliżyć do natury, jak też nabrać pokory do własnego ja. Winobranie to praca typowo sezonowa, ale za to ciężka. Wynagrodzenia są adekwatne do wysiłku i często jest to praca wyceniana na akord. Rzadziej na godziny co bywa typowe w pracach konfekcyjnych ziół, owoców.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *