Atmosfera pracy we włoskiej restauracji

italy4W Polsce panuje powszechne przekonanie, że praca w restauracji to wieczna gonitwa z czasem, wysłuchiwanie pretensji niezadowolonych klientów i krzyków managera sali. Jednym słowem harówka i bardzo stresujące zajęcie. Polacy wyjeżdżając do pracy we włoskiej restauracji spodziewają się podobnej atmosfery – krzyczącego kucharza, nieskończonych pretensji gości. Na miejscu okazje się, że warunki pracy we włoskiej restauracji są miłym zaskoczeniem – wokół roznosi się cudowny zapach owoców, warzyw i powoli gotowanych potraw, goście cierpliwie czekają na obsługę i swój posiłek. W między czasie rozmawiają, niektórzy śpiewają, dyskutują z innymi bywalcami restauracji, grzecznie zwracają się do kelnerów. Jedzenie przygotowywane jest z duszą i sercem, a nie z mrożonych produktów, nie ma pośpiechu. Obsada kelnerska jest wystarczająca, aby obsłużyć wszystkich gości. Można odnieść wrażenie, że pracy jest mało. Przed restauracją pracują specjalnie zatrudnieni pracownicy, których zadaniem jest przekonywanie przechodniów do skosztowania specjałów mistrza kuchni. Turyści urzeczeni miłym słowem i zaproszeniem wchodzą i zostają na obiad lub kolację. Często wracają następnego dnia na kolejny posiłek .Zaskoczenie Polaków atmosferą pracy we włoskiej restauracji jest ogromne. Przekonują się na własnej skórze, że restauracja może być przyjemnym miejscem pracy z godziwą wypłatą. Być może ma to wpływ ciepły klimat Włoch lub wrodzona serdeczność Włochów, którzy ogromną wagę przywiązują do jakości obsługi turystów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *